Start bestrijden eikenprocessierups Berg en Dal

Groesbeek, 14 april 2020


Start bestrijden eikenprocessierups

De gemeente Berg en Dal begint deze week met het bestrijden van de eikenprocessierups. Een gespecialiseerd bedrijf gaat tussen half april en half mei het grootste deel van eikenbomen bespuiten met biologische middelen. Dat doen ze in die periode 3 a 4 keer. Het spuiten gaat 24 uur per dag door en kan voor korte tijd geluidsoverlast veroorzaken.

In de eerste ronde spuit het bedrijf aaltjes in de bomen. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van insectenlarven. Ze gebruiken de larven om zich te voeden en zich voort te planten. Als er weer blad aan de bomen zit, spuit het bedrijf bacterien (XenTari) in de bomen. Deze bacterien hechten zich op de bladeren. Als de rupsen van de bladeren eten, gaan ze dood.

Nevel vermijden De aaltjes en bacteriën zijn veilig voor mens en dier, maar kunnen de ogen en luchtwegen irriteren als mensen of dieren tijdens het spuiten in contact komen met de spuitnevel. Daarom raadt de gemeente aan om niet onder de nevel door te lopen.

Bijzondere vlinders In overleg met de vlinderstichting wordt niet gespoten in gebieden waar de afgelopen jaren bijzondere of zeldzame vlindersoorten zijn gezien. Dit is onder andere in het Natura 2000 gebied bij De Bruuk. Op die locaties waar niet gespoten wordt en later toch overlast ontstaat, worden nesten weggezogen of weggeplukt. Dit geldt ook voor plekken waar de preventieve bestrijding onvoldoende of niet effectief is geweest.

Eigenaar moet bestrijden De verantwoordelijkheid voor het verwijderen van eikenprocessierupsen ligt bij de eigenaar van de bomen. Als inwoners eikenprocessierupsen in hun tuin hebben, moeten zij die zelf laten verwijderen. Ze kunnen hiervoor contact opnemen met een professionele bestrijder. Sinds dit jaar zijn er meerdere lokale bedrijven die deze dienst aanbieden.

Nesten in de openbare ruimte Als inwoners processierupsen zien in bomen van de gemeente kunnen ze dit doorgeven via het Meldpunt Buitenruimte. Dat kan via www.bergendal.nl/meldpuntbuitenruimte of via de app Meldpunt Buitenruimten (categorie dieren en dierenoverlast).

 

Het kabinet heeft maandag 23 maart de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verscherpt.

De nieuwe maatregelen zijn:

Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Dit geldt tot en met 6 april en mogelijk langer. Een 'frisse neus halen' mag, maar doe dit alleen.
Als je kucht/hoest of verkouden bent, mag je niet naar buiten. Bij koorts moet het volledige huishouden thuisblijven. Voor mensen met vitale beroepen geldt een uitzondering, tenzij zij zelf ziek zijn.
Niet meer dan drie mensen mogen op bezoek komen en zij moeten minimaal 1,5 meter afstand houden.
Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg zijn gesloten voor bezoekers.


Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Als drie of meer personen minder dan 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren én geen gezin vormen, kan dat leiden tot een boete die op kan lopen tot 400 euro. Kinderen mogen nog wel met elkaar buiten spelen.
Burgemeesters hebben de mogelijkheid om middels een noodverordening makkelijker en sneller op te treden. Specifieke locaties, zoals stranden, parken en campings, kunnen daardoor snel gesloten worden.


Basisscholen, middelbare scholen, mbo's en kinderdagverblijven zijn tot en met maandag 6 april dicht en mogelijk langer. Voor kinderen van ouders met vitale beroepen is wel opvang in de school en het kinderdagverblijf.
Hogescholen en universiteiten moeten onderwijs online aanbieden in plaats van grootschalige colleges.


Alle bijeenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni verboden, ook als het gaat om bijeenkomsten met minder dan honderd personen.
Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering. Kerken en ook moskeeën zijn verder gesloten.


Winkels (en het openbaar vervoer) moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld middels een deurbeleid.
Kappers, schoonheidsspecialisten en andere personen in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging mogen tot en met 6 april hun vak niet uitoefenen. Voor fysiotherapeuten geldt dat zij zoveel mogelijk moeten werken middels beeldbellen.


Alle eet- en drinkgelegenheden zijn tenminste tot en met maandag 6 april gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Ook bij coffeeshops kan afgehaald worden
Voor casino's gelden dezelfde regels als voor eet- en drinkgelegenheden. Zij moeten gesloten zijn.

Drugspand Groesbeek gesloten

Burgemeester Mark Slinkman heeft een woning in Groesbeek gesloten voor de duur van drie maanden. De politie trof onlangs een hennepkwekerij aan in het pand.

Wat heeft de politie aangetroffen? In de schuur direct bij de woning werd een kweekruimte aangetroffen met in totaal 100 hennepplanten. Daarnaast zijn allerlei goederen aangetroffen en in beslag genomen die bestemd waren voor de hennepkweek. Dit waren onder andere koolstoffilters, knipschaartjes en droogrekken met resten van gedroogde hennep. Bovendien was in de meterkast van de woning een illegale stroomaansluiting aangebracht.

Wat betekent deze sluiting? Van 19 maart 2020 tot 19 juni 2020 mogen het pand en alle daarbij horende ruimten en het erf niet gebruikt worden. Ze moeten bovendien zichtbaar afgesloten zijn en de deuren zijn verzegeld. Het toch betreden van het pand is verboden en strafbaar. Dit is voor eenieder kenbaar door op het pand aangebrachte affiches. De gemeente heeft bij het sluiten van panden meegewogen of dit in het kader van de huidige coronacrisis ook verantwoord is. Of dat uitstel (maar geen afstel) van de regeling verstandiger zou zijn. In dit geval bleek er geen belemmering voor het opleggen van de maatregel.

Waarom sluit burgemeester Slinkman dit pand? De burgemeester sluit dit pand vanwege een overtreding van de Opiumwet. De aanwezigheid van een hennepkwekerij kan bovendien leiden tot onveiligheid voor de omwonenden vanwege overlast en brandgevaar. En kan een aanzuigende werking op criminele activiteiten hebben. Dit levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Burgemeester Mark Slinkman licht zijn besluit toe: ”In onze gemeente treden we hard op tegen de productie van en handel in drugs en alle overlastvormen die dat met zich meebrengt. Het veiligheidsgevoel van onze inwoners en de leefbaarheid in wijken en dorpen staan daarbij bij mij voorop. Ik roep onze inwoners op om drugsactiviteiten te blijven melden, zodat we samen onze gemeenschap veilig houden.”
Persbericht