Drugspand Groesbeek gesloten

Burgemeester Mark Slinkman heeft een woning in Groesbeek gesloten voor de duur van drie maanden. De politie trof onlangs een hennepkwekerij aan in het pand.

Wat heeft de politie aangetroffen? In de schuur direct bij de woning werd een kweekruimte aangetroffen met in totaal 100 hennepplanten. Daarnaast zijn allerlei goederen aangetroffen en in beslag genomen die bestemd waren voor de hennepkweek. Dit waren onder andere koolstoffilters, knipschaartjes en droogrekken met resten van gedroogde hennep. Bovendien was in de meterkast van de woning een illegale stroomaansluiting aangebracht.

Wat betekent deze sluiting? Van 19 maart 2020 tot 19 juni 2020 mogen het pand en alle daarbij horende ruimten en het erf niet gebruikt worden. Ze moeten bovendien zichtbaar afgesloten zijn en de deuren zijn verzegeld. Het toch betreden van het pand is verboden en strafbaar. Dit is voor eenieder kenbaar door op het pand aangebrachte affiches. De gemeente heeft bij het sluiten van panden meegewogen of dit in het kader van de huidige coronacrisis ook verantwoord is. Of dat uitstel (maar geen afstel) van de regeling verstandiger zou zijn. In dit geval bleek er geen belemmering voor het opleggen van de maatregel.

Waarom sluit burgemeester Slinkman dit pand? De burgemeester sluit dit pand vanwege een overtreding van de Opiumwet. De aanwezigheid van een hennepkwekerij kan bovendien leiden tot onveiligheid voor de omwonenden vanwege overlast en brandgevaar. En kan een aanzuigende werking op criminele activiteiten hebben. Dit levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Burgemeester Mark Slinkman licht zijn besluit toe: ”In onze gemeente treden we hard op tegen de productie van en handel in drugs en alle overlastvormen die dat met zich meebrengt. Het veiligheidsgevoel van onze inwoners en de leefbaarheid in wijken en dorpen staan daarbij bij mij voorop. Ik roep onze inwoners op om drugsactiviteiten te blijven melden, zodat we samen onze gemeenschap veilig houden.”
Persbericht